Schipper bekeurd voor niet goed gebruiken marifoon op Westerschelde

Hansweert – De politie heeft op de Westerschelde een schipper bekeurd die zich twee dagen achter elkaar niet aan het Scheepvaartregelement Westerschelde hield.

De schipper verzuimde het om de marifoon goed uit te luisteren, en om bij het communiceren met de marifoon de juiste voertaal te voeren. Het is sinds juli 2011 verplicht om Nederlands of Engels te gebruiken bij het communiceren onderling tussen schepen of bij communicatie met de verkeersleiding.

Voor dit vergrijp is de schipper tijdens een surveillance van de Landelijke Eenheid, dienst Infrastructuur met een RHIB bekeurd. Dit alles in samenwerking met Rijkswaterstaat.

De Westerschelde is één van de drukst bevaren wateren ter wereld. Ook is het één van de gevaarlijkste rivieren ter wereld. Onderling goed kunnen communiceren op het water en met de wal is van essentieel belang voor het waarborgen van de veiligheid op de rivier.

Het gevaar van de Westerschelde schuilt in de grote getijdenverschillen, verraderlijke stromingen en diverse, deels droogvallende, zandplaten. Bovendien is het een rivier met een grote vermenging van zeevaart en binnenvaart.

Regelmatig ontstaan gevaarlijke situaties doordat bemanningen van verschillende schepen elkaar niet goed begrijpen. Ook de communicatie met de verkeersleiding heeft hieronder te lijden.