Politie en Defensie oefenen terroristische dreiging bij kerncentrale in Borssele

Borssele – Op en rondom het terrein van de EPZ-Kerncentrale in Borssele werd vandaag geoefend door bewakingseenheden van de politie Zeeland-West-Brabant in samenwerking met de 13e lichte brigade van defensie uit Oirschot.

Het basisscenario bestaat uit een gepleegde aanslag op een kerncentrale elders in Europa. Daar zijn aanwijzingen gevonden voor een terroristische dreiging op de kerncentrale in Borssele.  ”Vanuit dit scenario zijn tot wel 50 andere cases bedacht om op te oefenen” zo licht politiewoordvoerdster Mireille Aalders toe. ”Het is de eerste keer dat politie en defensie op deze manier met elkaar in de publieke ruimte oefenen oefenen, er word onder andere gebruik gemaakt van de gelegenheid om eens in elkaars taal te spreken, en gebruik te maken van elkaars bevoegdheden” ”Zo mag defensie geen auto doorzoeken en mag de politie dat wel”. In totaal doen zo’n honderd medewerkers van onder andere de politie en defensie mee aan de oefening.

De toegangswegen zijn bewaakt door zwaar bewapende agenten van de beveiligingseenheid van de politie en de militairen uit Oirschot, door middel van roadblocks zijn verschillende checkpoints voor de toegangsweg naar de kerncentrale ingericht. Er word onder meer geoefend hoe men met pers om kan gaan en hoe te anticiperen op burgers die verhaal komen halen. Tijdens de oefening worden onder meer auto’s gecontroleerd en word met een drone vanuit de lucht de situatie in de gaten gehouden. De oefening zal nog tot vanmiddag 15:30 uur duren.