Noodwaarschuwing voor zeer grote brand in Ritthem; houd ramen en deuren gesloten

Ritthem – Op donderdagmiddag 5 juli is er tijdens werkzaamheden aan de meterkast brand uitgebroken bij Kloosterboer VOF aan de Denemarkenweg in Ritthem.

Tijdens de werkzaamheden raakte minstens één persoon gewond. De traumahelikopter uit Rotterdam en een ambulance zijn gealarmeerd. De traumahelikopter bleek niet nodig te zijn, en is weer terug naar Rotterdam gevlogen. De persoon is met de ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Kloosterboer VOF is een bedrijf met koel- en vriescellen voor temperatuur gecontroleerde voedselproducten. Kloosterboer exploiteert ruim 3.500.000 mtemperatuur gecontroleerde opslagcapaciteit verspreid over zestien strategisch gelegen locaties in Nederland en daarbuiten. De opslagcapaciteit bestaat uit conventionele koel- en vrieshuizen en volledig geautomatiseerde hoogbouwvrieshuizen, waarin ze ruim 500.000 ton aan producten opslaan in een omgevingstemperatuur van -25°C. tot +15°C. De jaarlijkse doorvoercapaciteit bedraagt circa 2.000.000 ton.

De brand breidde zich snel uit, waardoor er opgeschaald werd naar grote brand, zeer grote brand, en een GRIP 2 brand. De brandweer is met veel voertuigen uitgerukt om deze brand te bestrijden. Ook het drone-team van de brandweer uit Oosterhout is gealarmeerd om het overzicht op de brand te hebben vanuit de lucht. Ook de politiehelikopter heeft meegeholpen om overzicht te creëren en brandhaarden te ontdekken.

Diverse meetploegen zijn uitgerukt om te meten of er bij de brand gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. De meetploegen van de brandweer meten nog steeds geen verhoogde waardes waardoor u gevaar oploopt. Ze houden gedurende het incident vinger aan de pols door regelmatig metingen uit te voeren. De meetploegen verwachten ook geen verhoogde waardes. Ze verwachten ook geen verhoogde waardes in Terneuzen, waar ook signalen waren van de overtrekkende rook.

Het advies om naar binnen te gaan en ramen, deuren en ventilatie dicht te zetten geldt nog steeds voor bedrijven in de omgeving van de brand en de kern Borssele.

De brandweerinzet richt zich nu op hal C. Hallen A en B moeten als verloren worden beschouwd. Er doen zich geen verkeersproblemen rondom het incident voor. Het verkeer stroomt gewoon door.  Enkele mensen hebben rook ingeademd. Die zijn nagekeken en zijn in orde. Er worden nu schermen in de Westerschelde gelegd ter hoogte van het bedrijf om de uitstroom van eventueel vervuild bluswater of product van het bedrijf op te vangen. In het water van de Westerschelde zijn geen verontreinigende waardes gemeten van het bluswater of grondstof van het bedrijf.

Medewerkers van het bedrijf worden opgevangen bij een bedrijf in de buurt. De opvanglocatie waar 40 mensen van het bedrijf waar de brand woedt, gaat Kloosterboer zaten gaat dicht. De mensen zijn naar huis.

Tijdens de brand is de Denemarkenweg volledig afgesloten. Ook het spoor over het industrieterrein is vanaf 15:00 uur totaal gestremd. Het treinverkeer op het haventerrein mag ondertussen weer rijden, behalve op het traject waar de brand woedt. Het scheepvaartverkeer is gewaarschuwd en kan vooralsnog niet in de buurt van het incident komen.

Om 15:53 uur is er een NL-Alert bericht verstuurd met het advies: “Blijf binnen, ramen, deuren en ventilatieroosters sluiten”

Bewoners in de regio Terneuzen ruiken de brand inmiddels ook en vragen zich af of er ook daar gemeten word op gevaarlijke stoffen. Inmiddels is om in Zeeuws-Vlaanderen de situatie te monitoren ook daar een meetploeg ingezet.