Leden van rampenploeg Middelburgse reddingsbrigade en uit Goes gaan helpen in Limburg

Foto: Reddingsbridage Middelburg

MIDDELBURG – Leden van de rampenploegen van de Middelburgse reddingsbrigade en die uit Goes zijn vannacht naar Limburg afgereisd voor een spoedinzet aldaar vanwege het hoge water.

De hulp van de redders werd door de Veiligheidsregio Zuid-Limburg gevraagd nadat duidelijk was geworden dat het water op sommige plekken in de regio zo hoog stond dat de trucks van Defensie niet overal meer konden rijden. Normaal gesproken krijgen de reddingsbrigades een vooralarm voor een mogelijke inzet. Nu volgden het vooralarm en de daadwerkelijke alarmering elkaar binnen een kwartier op. Rond 01.15 uur werden de Zeeuwse redders definitief opgeroepen waarna rond 06.00 uur twee ploegen van vier personen volledig inzetbaar met twee boten in Limburg arriveerden.

De ingezette boten zijn onderdeel van de Nationale Reddingsvloot (NRV). De rampenploegen van de hierbij aangesloten reddingsbrigade zijn 24/7 beschikbaar en specifiek getraind op dit soort situaties. Het verkennen van ondergelopen gebieden, het redden en evacueren van mens en dier bij stromend water en in ondiep water en het leveren van logistieke bijstand aan hulpverleningspartners zijn de kerntaken van de NRV. In totaal beschikken de reddingsbrigades in Nederland over 90 reddingseenheden en zo’n 1.700 getrainde vrijwilligers.

Voor de Middelburgse brigade is het overigens niet de eerste keer dat zij daadwerkelijk is ingezet bij een overstroming in Limburg. Bij zowel de watersnood in 1993 als die in 1995 werden ploegen van de Middelburgse Van Dixhoornbrigade ingezet. Bij dreigende overstromingen, zoals meer recent nog in januari 2012 in Noord-Nederland en bij de Sinterklaasstorm van 2013, werden de rampenploeg van de drie Zeeuwse NRV-brigades in opperste staat van paraatheid gebracht. De redders hoefden destijds uiteindelijk niet daadwerkelijk in actie te komen. Vannacht gebeurde dat dus wel.

Brigadevoorzitter Leo Wolterman (Middelburg), die in de jaren 90 zelf in Limburg hielp: “Onze rampenploeg wordt hier continu voor getraind maar eigenlijk hoop je natuurlijk dat het vooral bij trainen blijft. Ondanks dat we vrijwel direct na een vooralarm daadwerkelijk werden opgeroepen, hadden we snel een ploeg onderweg om te gaan helpen. Hopelijk kunnen we wat voor de mensen in Limburg betekenen en is onze hulp maar beperkt nodig. Zij zitten immers zonder gas, water en licht in een ondergelopen gebied. Als brigade werk je hier naar toe maar voor de betrokkenen is dit natuurlijk behoorlijk ingrijpend.”

Op dit moment wordt door de brandweer bekeken waar de redders uit Goes en Middelburg het beste ingezet kunnen worden.

Update: Het team is niet meer nodig in Limburg, en is teruggekeerd naar Zeeland.