Vier mannen opgelicht door scannen QR-code van vreemden

Middelburg – Vier jongens hebben zich de afgelopen tijd bij de politie gemeld. Zij zijn slachtoffer geworden van fraude door het scannen van een QR-code.

De politie adviseert om geen QR-code van een onbekende te scannen.

Een 18-jarige jongeman uit de gemeente Borsele was het eerste slachtoffer. Hij werd op woensdagmiddag 22 januari op de parkeerplaats aan de Westwal in Goes door twee mannen aangesproken. Ze wilden geld wisselen en boden een QR-code aan. Twee uur later ontdekte het slachtoffer dat 450 euro van zijn bankrekening was gestolen.

Een 18-jarige jongeman uit Breda was daarna op zondag 23 februari de klos. Hij werd aan het eind van de middag op de Segeerssingel bij de fietsenstalling van het station in Middelburg door twee jongemannen aangesproken. Ze wilden een klein geldbedrag wisselen en gaven hem enkele euro’s. Hierna vroegen ze de Bredanaar om hetzelfde geldbedrag aan een van hen over te maken door een QR-code te scannen. Omdat het scannen niet gelukt zou zijn, gaf hij het geld terug en gingen ze uit elkaar. Twee dagen later ontdekte het slachtoffer dat bijna tweehonderd euro van zijn bankrekening was gestolen.

Achteraf blijkt dat deze oplichters diezelfde middag nog een veel grotere vis wisten binnen te halen. Een 17-jarige jongen uit IJzendijke was op het station in Middelburg en werd door twee onbekende jongemannen aangesproken. Zij vroegen of hij enkele euro’s voor een treinkaartje wilde wisselen door het geld naar hun rekening over te maken. Hiervoor moest hij een QR-code scannen. De jongen uit Ijzendijke vond dat op dát moment niet vreemd, omdat hij vaker een QR-code gebruikte. Ook hier leek de transactie niet te lukken, want er werd geen geld van zijn bankrekening afgeschreven. Groot was zijn verbazing toen twee dagen later duizend euro van zijn bankrekening werd afgeschreven.

Ook in Goes werd op een soortgelijke manier iemand flink slachtoffer van fraude met een QR-code. Een 16-jarige jongen uit Goes stond op donderdag 27 februari rond 17.10 uur op de Lijnbaan op de bus te wachten. Vermoedelijk werd ook hier een QR-code met de telefoon van het slachtoffer gescand. Hoe dit precies gebeurde, wordt nog door de politie onderzocht. Diezelfde avond kreeg de jongen de schrik van zijn leven toen bleek dat plotseling ruim 1.500 euro van zijn rekening was gestolen. Het slachtoffer heeft woensdagavond 4 maart nog een verklaring bij de politie afgelegd.

De vier slachtoffers deden aangifte bij de politie, welke uiteraard deze fraudezaken onderzoekt. Maar het is beter om te voorkomen dan te genezen. De overeenkomst bij deze oplichtingszaken is dat onbekenden met smoesjes een QR-code met de telefoons van de slachtoffers scannen. Later blijkt dat de oplichters de volledige toegangen kregen tot de bankrekeningen van de slachtoffers, zowel betaal- als spaarrekeningen. De politie adviseert om nóóit een QR-code te scannen van onbekenden. Zoekt u meer informatie over fraude en oplichting? Kijk dan op Politie.nl.