Veel schoorsteenbranden in Zeeland; Hier een paar tips om deze te voorkomen

Zeeland – In de  regio Midden-Zeeland vinden er de laatste tijd meerdere schoorsteenbranden plaats.

Zo reden de fotografen van 112Midden-Zeeland.nl al meerdere schoorsteenbranden in één week tijd in Zeeland.
Recentelijk was er nog een schoorsteenbrand in Hansweert, Yerseke, Vlissingen, Oostkapelle en Aagtekerke.

Volgens de Veiligheidsregio Zeeland komen er in  Zeeland  jaarlijks zo’n 60 schoorsteenbranden voor. De oorzaak is meestal een vervuilde of verstopte schoorsteen.

Je herkent een schoorsteenbrand aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Kom direct in actie en volg onderstaande stappen op:

  • Doof het vuur in de haard met zand, om rook in huis te voorkomen.
  • Sluit de schoorsteenklep.
  • Sluit de luchttoevoer van de kachel of de deurtjes bij een open haard.
  • Bel 112.
  • Ventileer na het doven van het vuur de ruimte in verband met koolmonoxidevorming.

Maar let op!: blus nooit met water! Dat leidt tot stoomvorming. De druk die daarbij ontstaat kan ontploffingen veroorzaken en het rookkanaal kan daardoor scheuren.

Tekst gaat verder onder de foto

Je schoorsteen kan verstopt raken door bijvoorbeeld een vogelnest, specie, stenen of vorming van aanslag aan de binnenkant van het rookkanaal. Er is dan te weinig of geen ventilatie meer, waardoor de rook terugslaat in de kamer. Je loopt risico op een koolmonoxidevergiftiging. Goed onderhoud is daarom belangrijk.

Hoe kan je een schoorsteenbrand voorkomen?

  • Stook veilig. Gebruik schoon en droog hout. Pas de Zwitserse methode toe, ook wel ‘het omgekeerde stoken’ genoemd. Onder in de kachel leg je grote houtblokken, met daar bovenop kleine houtjes die je aansteekt. Deze methode zorgt ervoor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden en dat de rookontwikkeling minimaliseert.
  • Zorg voor voldoende ventilatie.
  • Zorg voor een emmer met zand naast de schoorsteen, open haard of kachel.
  • Zorg voor een schone schoorsteen. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen en controleren door een erkend bedrijf.

Jelte Poppe

Redacteur