Twee minderjarigen aangehouden voor diefstal en wapenbezit in Middelburg

Middelburg – Vanmiddag om 13.50 uur zijn twee minderjarige jongens (17) uit Middelburg aangehouden wegens het plegen van een diefstal met geweld en verboden wapenbezit.

Twee broers uit de provincie Zuid-Holland gingen vandaag naar Middelburg omdat zij een afspraak hadden met de koper van een duur horloge. Een van de broers zou de verkoop sluiten en ging naar de afgesproken plaats, een woning in de Henri Dunantlaan. De ander bleef nog even in zijn auto zitten. Na een klein ogenblik ziet hij twee jongens de kant van zijn broer oplopen. De jongens bedekken hun gezichten en de achtergebleven man vertrouwt het zaakje niet meer. Hij belt naar zijn  broer die het horloge bij zich heeft en wil hem waarschuwen.

Een ogenblik later ziet de achtergebleven man de twee jongens keihard wegrennen met zijn broer er achteraan. Ook hij besluit het drietal te volgen. Dan richt een van de jongens een op een vuurwapen lijkend voorwerp op zijn twee achtervolgers. De andere verdachte gooit in de tussentijd het horloge ergens in een struik en verdwijnt uit het zicht.

Er zijn veel getuigen op straat en één ervan ziet het viertal rennen. Hij besluit de politie te bellen en beschrijft wat er gebeurt. Het ziet er heel verdacht uit; twee jongens waarvan één met een vuurwapen, of iets wat daarop lijkt, in zijn hand, die worden achtervolgd door twee volwassen mannen. De meldkamer schat de situatie goed in en besluit veel eenheden de kant van het incident op te sturen. Uit verschillende richtingen komen politiemensen naar De Griffioen, de wijk waar het zich afspeelt. Agenten krijgen van meerdere getuigen te horen in welke richting de achtervolging gaat, zodat er een goed beeld ontstaat van waar de verdachten zich bevinden. Een van de agenten krijgt zelfs een fiets van een mevrouw, zodat hij nog sneller bij het incident kan zijn!

Deze agent fietst naar de Espenlaan, daar zou de jongen met het vuurwapen voor het laatst gezien zijn. Daar aangekomen ziet hij twee personen op straat liggen. Het zijn de jongen die het vermeende vuurwapen vast had en de verkoper van het dure horloge. Hij heeft de jongen zelf weten te pakken en houdt hem aan. Wanneer hij de agent in het oog krijgt draagt hij de aangehouden verdachte netjes over. Omdat er sprake was van een vuurwapen richt de agent kort zijn dienstwapen op de jongen voordat hij naar hem toeloopt om hem in de boeien te slaan. De verdachte heeft het wapen echter niet meer in zijn hand, dus er is geen dreiging meer voor de agent. Hij kan zijn dienstwapen dus weer opbergen. Het voorwerp dat erg op een vuurwapen leek, dat de jongen bij zich had, is op straat terecht gekomen en opgepakt door een getuige, zij geeft het wapen aan de agent die het in beslag neemt. De Middelburger wordt overgebracht naar het politiecellencomplex.

Intussen is nog steeds een zoektocht gaande naar het maatje van de aangehouden verdachte. Weer met hulp van getuigen wordt hij gelokaliseerd in het Amaliapark. Agenten houden hem aan en brengen ook hem over naar het politiecellencomplex.

Van de twee broers wordt op dit moment een aangifte opgenomen. Een van de verdachten had het horloge in de bosjes gegooid. De plek is onthouden door een voorbijganger en die heeft het horloge aan de politie gegeven.