Schade groot na verwoestende brand bij fruitbedrijf in Kapelle

Kapelle – Woensdag op donderdag nacht is de brandweer opgeroepen voor een brand in een schuur aan de Vierwegen in Kapelle. Al snel bleek dat er sprake was van een uitslaande brand.

De schuur is een onderdeel van een fruit bedrijf, op het terrein staan ook een groot aantal fruitkisten. De brandweer meldde omstreeks 1:20 uur dat er twee schuren met fruitkisten volledig in de brand stonden en dat de brand een dieseltank aanstraalde.

De brandweer heeft vijf blusvoertuigen ingezet. In verband met de brand, de brandweerinzet en de vele slangen was de Vierwegen afgesloten tussen de Zaaidijk vanaf ’s Gravenpolder en de Noordhoeksewegeling vanaf Kapelle. Naast de bewoners van de twee woningen, waren zeventien arbeidsmigranten aanwezig bij aanvang van de brand.

De arbeidsmigranten zijn ongedeerd en worden in overleg met de gemeente elders ondergebracht. Er zijn geen dieren gewond geraakt. Naast het bedrijf staat een hoogspanningsmast met -leiding, er is afstemming met het nutsbedrijf om de leiding gecontroleerd om te leiden.

De effecten naar de omgeving worden constant gemonitord, de rook trekt hoog weg. De brandweer heeft metingen gedaan in de omgeving. Er zijn geen verhoogde concentraties van gevaarlijke stoffen gemeten op leefniveau (daar waar mensen en dieren leven).

Omstreeks 4:17 uur kon het sein brand meester gegeven worden. Door de inzet van de brandweer zijn de woonhuizen niet betrokken geraakt bij de brand. Ook een grote hoeveelheid fruitkisten die buiten opgeslagen stonden kon worden behouden.

De brandweer verwacht nog een groot deel van de dag bezig te zijn met het nablussen van de schuren. De Vierwegen blijft vooralsnog afgesloten.

Wesley Rijnhout

Fotograaf