Politie waarschuwt voor oplichters aan de deur in Zeeland
Middelburg, Goes, Terneuzen – De politie blijft meldingen krijgen over babbeldieven. Uiteraard zet de politie alles in het werk om de daders op te sporen. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen.
Daarom wilt de politie opnieuw aandacht vragen voor deze nare diefstalmethode en de preventietips. Deze laffe oplichters slaan bij voorkeur toe bij mensen van 60 jaar en ouder. Ze weten zich vaak op slinkse wijze met een smoesje bij u binnen te praten. Trap er niet in en laat ze niet binnen, wat ze ook verzinnen.
In Goes Zuid werd een hoogbejaarde dame (89 jaar) het slachtoffer van een babbeltruc. Een man van ongeveer 25 jaar belde aan en vertelt het slachtoffer dat hij wafels verkoopt voor een goed doel. Door vlotte praatjes en slinkse wisseltrucs weet deze man zich bij de oudere dame de woning in te praten en heeft hij haar geld afhandig weten te maken. Zijn signalement luidt: Ongeveer 1.70 meter lang, een getint uiterlijk, (mogelijk Indisch) kort zwart haar, een donkerblauwe jas met biezen op de mouwen en een spijkerbroek aan. Omdat er meerdere meldingen over deze man bij de politie zijn binnengekomen, hebben we een onderzoek ingesteld. Er zijn verschillende getuigen gehoord die de man ook hebben gezien. Mocht hij bij u aan de deur staan, bel ons dan!
Ook werd even geleden in Oost-Souburg diverse keren gemeld dat oplichters zich voordoen als medewerkers van een energie- of waterleidingbedrijf. Eveneens door hun vlotte babbel, zij vertelden bijvoorbeeld dat er ergens een lek zou moeten zijn en wilden dat controleren in de woningen van gedupeerden, kwamen deze mensen woningen binnen van mensen. Deze benadeelden kwamen er dan later achter dat er geld en/of sieraden gestolen waren uit hun woning.
Vorige maand liet een dame van 91 jaar twee mannen in haar woning binnen omdat zij een navigatiesysteem op haar scootmobiel zouden monteren. De vrouw gaat met de lift naar beneden en gaat ervan uit dat mannen met de trap gaan. Ze ziet de mannen niet meer en als ze terug in de woning komt is het navigatiesysteem weg.
De personen die dergelijke diefstallen plegen zijn meestal zeer gehaaid in het verzinnen van verhalen om u uit de woning te lokken, of om zichzelf een woning binnen te praten. Ze rekenen op uw goedgelovigheid en op uw goede vertrouwen. Maar wat ze ook verzinnen, trap er niet in en laat ze niet binnen!
Vijf belangrijke tips om babbeltrucs te voorkomen
- Wees alert als er vreemden aan de deur staan: Laat geen onbekenden binnen, wat voor verhaal ze ook verzinnen. Doe de deur niet open. Hebt u een raampje dat open kan, voer dan het gesprek via dit raampje. Hebt u geen raampje, plaats dan een kierstandhouder op de deur. U kunt nu het verhaal even aanhoren en de persoon vragen zich te legitimeren. Controleer gerust zelf bij het bedrijf of de instantie of het klopt dat zij iemand hebben gestuurd. Geef nooit uw pincode of waardevolle spullen af.
- Wees altijd alert als u pint: Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen altijd goed af. Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Gebeurt dit in een winkel, vraag dan de kassamedewerker gerust om hulp. Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld geld of iets anders laat vallen.
- Wees alert als u op straat of in bijvoorbeeld een winkel(centrum) wordt aangesproken: Een veelgebruikte smoes is het vragen van de weg. Dit is tegenwoordig nauwelijks nog nodig. Veel mensen bezitten een smartphone met daarop navigatie. Is iemand te goeder trouw en wil hij of zij echt de weg weten, dan kan hij of zij een beroep doen op iemand met een smartphone.
- Vertrouw op uw gevoel: Voelt het niet goed, dan is het dat vaak ook niet. Staat er onaangekondigd iemand bij u aan de deur? Maak dan een afspraak voor een ander tijdstip en vraag er dan een bekende of familielid bij. Ook kunt u, als u het niet vertrouwt, de politie bellen. U mag hiervoor gebruik maken van 112.
Pas uw bankrekening aan: Om te voorkomen dat er grote bedragen van uw bank- of girorekening kunnen worden gehaald, kunt u een aantal maatregelen treffen: boek geld dat u niet direct nodig hebt van uw lopende rekening over naar een spaarrekening. Zorg er verder voor dat u niet ‘rood’ kunt staan op uw lopende rekening. Stel de dagopname limiet zo laag mogelijk in. Uw bank kan u daarbij helpen.