Politie onderzoekt hoos auto-inbraken in Zeeland

Zeeland – Sinds half juli wordt in de provincie opvallend vaak ingebroken in auto’s en campers langs de kust. De inbraken vinden vooral plaats in de middag- en avonduren op plekken waar veel voertuigen staan. In totaal zijn er tot nu toe 184 inbraken gemeld, waarvan 105 langs de kust.

Op het moment gaat er geen dag voorbij zonder een melding van een auto-inbraak, waarbij in aantallen in het weekend een de piek te zien is. De daders zijn vooral actief op parkeerplaatsen langs de kust van West-Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Schouwen-Duiveland. Maar er komen ook meldingen binnen van andere plekken waar voertuigen staan geparkeerd.

Langs de kust gaat het om de volgende aantallen:

  • gemeente Noord-Beveland:                       7
  • gemeente Schouwen-Duiveland:             21
  • gemeente Sluis:                                           39
  • gemeente Veere:                                         28
  • gemeente Vlissingen:                                  10

Doortrapte werkmethodes

De dader(s) gaan snel en ongezien te werk en zijn uit op voertuigen met een zichtbare buit, zoals tassen, laptops, IPads en telefoons. Er zijn zelfs camperinbraken gemeld waar de eigenaar gewoon in de directe nabijheid aanwezig is en in een onbewaakt ogenblik spullen zijn verdwenen. De slachtoffers zijn voornamelijk toeristen die Zeeland bezoeken; zowel Nederlandse als buitenlandse.

Groot onderzoek

Het onderzoek naar de daders heeft een hoge prioriteit en is in volle gang. Tot nu toe heeft het nog niet geleid tot aanhoudingen. We roepen Zeeuwse burgers en toeristen op om extra alert te zijn en verdachte situaties direct te melden via 112. Geef door wat u ziet. Belangrijk is om de locatie en het aantal betrokken personen door te geven. Let op kentekens van voertuigen, uiterlijke kenmerken van verdachten, hoe verdachte personen praten (taal, accent), hoe die personen zich gedragen en waar ze heen gaan. Elk detail kan cruciaal zijn en helpt ons om deze personen op te pakken.

Hoe herken ik een autokraker?

Een autokraker herkent u aan kleine dingen. Autokrakers zijn er in alle soorten en maten, in alle kleuren en vormen. Soms zijn het groepjes van twee of drie man die in één keer een serie auto’s kraken. Op het eerste gezicht zijn ze moeilijk te herkennen. Maar als u even goed oplet, dan zal hun gedrag ze verraden. Want verkenning en een buit zoeken duren veel langer dan de autokraak zelf. Er is slechts 20 seconden nodig om uw auto leeg te halen. Dus let op personen of groepjes personen die doelloos rondlopen of brommertjes die telkens voorbij rijden. Ook een auto die op de parkeerplaats cirkelt of al een tijdje met draaiende motor in de straat staat kan verdacht zijn.

Hoe kan ik een autokraak voorkomen?

Laat niets van waarde achter en laat duidelijk zien dat uw auto leeg is. Verstop geen waardevolle bezittingen onder de stoelen, in uw bagageruimte of elders in de auto. Neem ze mee. Ook als u maar even weg bent. Voor dieven is er dan niets te halen en zij zullen uw auto dan ook met rust laten.