Politie in de ban van nepwapens op kermis in Vlissingen

Stock Politie©StijnEnter

Vlissingen – De politie is zaterdagavond met verschillende agenten op pad gegaan voor een melding van twee tieners met vuurwapens.

De politie neemt dit soort meldingen altijd serieus en kan geen risico lopen ondanks dat het in de buurt is van de kermis. Zeker omdat er de laatste tijd al verschillende keren echte vuurwapens aangetroffen zijn in Vlissingen. In dit geval bleek het te gaan om minderjarige jongens. Zodra de agenten zagen dat het om kleine jongens ging werd er direct afgeschaald. Ze zaten te spelen met balletjespistolen die afkomstig waren van de kermis. (Natuurlijk hielden de collega’s hier al rekening mee). Omdat de pistolen niet van echt te onderscheiden waren zijn de collega’s in gesprek gegaan en hebben de jongeren op de gevaren gewezen. Er werd hun uitgelegd dat er in bepaalde situaties door de politie vuurwapens getrokken zouden kunnen worden met alle gevolgen van dien. De ouders zijn uiteraard in kennis gesteld. Er is geen sprake van dat de agenten in dit geval wapens hebben getrokken, ook is er geen BTGV  ingezet. (Benaderingstechniek gevaarlijke verdachte). Het zijn de omstandigheden die deze nepwapens illegaal maken. Een voorbeeld: Een keukenmes thuis is geen probleem maar neem je het mee naar een café dan heb je een probleem.

Zoals vastgesteld in de Europese speelgoedrichtlijn die van kracht is in Nederland, is verkoop en bezit van speelgoedwapens die voorzien zijn van een CE-markering (op de verpakking en op het item zelf) toegestaan. Het is echter verboden deze wapens bij u te hebben in publieke ruimtes, zoals op straat, in winkelcentra, openbare gebouwen en scholen. Omdat ze dreigend overkomen en aangezien kunnen worden voor echte wapens, met alle gevolgen van dien. Houd ook bij gebruik binnenshuis rekening met toeschouwers van buiten die u kunnen zien en een verkeerde indruk kunnen krijgen.