KNMI: Code oranje wegens onweer en hagel; Dit kunnen we verwachten

Foto: Rolf de Feijter

De eerste bliksems hebben Zeeland al bereikt. Het KNMI heeft voor vanmiddag code oranje afgegeven wegens onweer en hevige regenval.

Vanaf ca. 15 uur bereiken zware onweersbuien het zuidwesten. De onweersbuien bewegen verder noordoostwaarts over Nederland. Bij de buien kan veel neerslag in korte tijd vallen. Ook zijn hagelstenen van circa 2 cm mogelijk en plaatselijk kunnen zware windstoten van 80 km/uur voorkomen.De onweersbuien zullen aan het einde van de avond het noordoosten verlaten.

Rond 13:00 uur waren de eerste ontladingen al te zien en te horen boven Walcheren. Deze was gemeten boven Middelburg en boven het Veerse Meer. Vanaf 15:00 uur bereiken vanuit België en Frankrijk buienlijnen welke heftig kunnen zijn.

Maar wanneer bel je de brandweer?

Bij hevige regelval en storm krijgt de meldkamer vaak honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Bel bij situaties die niet levensbedreigend zijn daarom 0900-0904, zodat de lijn van 112 vrij blijft voor levensbedreigende en acute zaken. Bij situaties die geen gevaar opleveren, zoals een omgevallen boom in de berm kunt u contact opnemen met de gemeente. Betreft het een ongevaarlijke situatie in uw woning of tuin, dan kunt u zelf maatregelen nemen.

Dit artikel is in samenwerking met WFM96