Kitten Phoenix zwaargewond na brand; doneeractie opgestart

Foto: Stichting Scheldekat

Door: Dick van der Maas

Ritthem – Phoenix is een kitten van ongeveer 15 weken oud welke ontsnapt is aan de dood.

Op zondag 19 augustus 2018 was er een brand op een volkstuinencomplex. Daar stond een caravan in lichterlaaie.

Phoenix zat in die caravan en is op miraculeuze wijze ontsnapt, maar niet zonder gevolgen.

Het verhaal van Rens van Goudswaard, pleeggezin van Phoenix:

Die bewuste zondag zag ik een bericht verschijnen op een lokale nieuwspagina dat daar brand was geweest en dat er iemand was opgepakt. Nu weet ik ( en vele mensen uit de omgeving ) dat daar een zwerver woont wat gedoogd wordt door politie. De beste man woont daar in een 2 tal caravans. Aan de hand van het signalement in het artikel had ik het vermoeden dat het over die zwerver ging. Een uur later was er een bericht dat de dierenambulance 5 katten had opgehaald uit de andere caravan, welke niet in vlammen is opgegaan. Die waren gelukkig allemaal ongedeerd en zijn naar het asiel gebracht. Echter rond een uur of 10 in de avond kreeg ik telefoon. Of ik samen met iemand van Scheldekat naar die locatie wilde gaan om een “verminkt” kitten op te halen. Uiteraard! Dus mijn vrouw en ik, samen met iemand anders van de stichting in de auto gesprongen en daarnaar toe gereden. Na een uur zoeken met behulp van mensen die een volkstuintje hebben, kwam Phoenix opeens tevoorschijn.!

Wat een geluk! Maar wat zag ze er uit!

Alle haren waren verschroeid, geen snorhaar meer over, overal verbrand plastic op haar lichaampje en haar pootjes helemaal verbrand.

Direct de dierenarts gebeld en we mochten langskomen. Röntgenfoto’s gemaakt en eerste controle en plan voor de nacht gemaakt en na diverse medicijnen gekregen te hebben, mocht ze mee naar huis.

Maandag 20 augustus

Eerste grote controle bij de dierenarts en plan gemaakt voor de komende week. Haar pootjes zijn behandeld met zalf in ingepakt. Daarnaast een pakket aan medicijnen meegekregen.

Woensdag 22 augustus

Phoenix gaat onder narcose om al het plastic van haar lichaam te halen en om haar pootjes te ontdoen van de verbrande huid.

De rest van de dagen uiteraard gewoon doorgaan met dagelijks de pootjes te behandelen en verschonen van de wonden door de dierenarts.

Maandag de 27e gaat ze wederom onder narcose om verdere dode huidcellen te verwijderen. Daarnaast zijn door de brandwonden nu haar teentjes aan elkaar aan het groeien en dat gaan ze proberen te voorkomen

Dit alles is een enorme belasting op zowel ons privéleven, maar dat nemen we voor lief, als op de rekening van de dierenartsen.

Om deze kosten een beetje te kunnen behappen, hebben we deze crowdfunding opgezet. Inmiddels weten we dat heel veel mensen het lot van Phoenix aan het hart gaat en hopen daarmee dat jullie willen helpen met de kosten.

Mocht er meer binnenkomen dan uiteindelijk nodig is, dan wordt het overige geld gebruikt voor de dierenartskosten van de andere katjes van Stichting Scheldekat

Hier kunt u een bijdrage doneren voor het herstel van Phoenix.