Grote drukte op Zeeuwse wegen en stranden

Veel auto’s en campers op de dijk in Westkapelle

Zeeland – Op Hemelvaart was het een grote drukte op de Zeeuwse wegen en stranden.

Veiligheidsregio Zeeland heeft tijdens de zomerse Hemelvaartsdag de drukte in de provincie gemonitord.

Er werd hierbij gelet op de bezetting van toeristische accommodaties, verkeersdrukte, drukte op en bij de stranden en toeristische kernen. Hierbij is gebruik gemaakt van informatie van handhavers maar ook verkeersinformatie en social media worden gevolgd. De Politie heeft langs de kust op stranden luchtopnames gemaakt met een drone. De beleving vanuit het gezichtspunt waar men staat is immers een andere dan het beeld vanaf hoogte.

Met de voorspellingen van mooi weer werd drukte verwacht van bezoekers aan onze provincie.

Aan het einde van de ochtend werd duidelijk dat veel autoverkeer onderweg was richting Zeeuwse stranden. Voorzitter Jan Lonink heeft op dat moment geadviseerd om gelet op de te verwachten drukte aan de kust niet meer naar Zeeland te vertrekken. Op de gebruikelijke wegen naar Zeeland, A58, N57 en N59 stonden rond die tijd files Zeeland in.

Op verschillende plaatsen was het druk op parkeerplaatsen, over het algemeen was duidelijk zichtbaar dat ook onze bezoekers afstand bewaren. Er waren nog rustige plaatsen beschikbaar waar ook drukte kon worden vermeden.

De gemeente Veere heeft onder andere zogenaamde Coronacoaches ingezet op bezoekers te helpen bij het opvolgen van de Coronamaatregelen.

De pilot op Hemelvaartsdag wordt door Veiligheidsregio Zeeland samen met de gemeente Veere komende week geëvalueerd.  De pilot met de monitoring van informatie kan bijdragen aan het nemen van maatregelen om het publiek te helpen de 1,5 meter afstand te bewaren. Op basis van deze test kan de werkwijze worden geoptimaliseerd om te worden gebruikt tijdens het piksterweekend en andere zomerse dagen.