De zes KNRM stations versterken hun samenwerking in Zeeland

Zeeland – De 180 vrijwilligers van de zes Zeeuwse KNRM-reddingstations in Breskens, Cadzand, Hansweert, Neeltje Jans, Veere en Westkapelle slaan de handen ineen. De komende jaren wordt bijna de hele Zeeuwse reddingvloot vernieuwd.

Hiervoor zijn de Zeeuwse redders op zoek naar particuliere financiers of sponsoren vanuit het bedrijfsleven. Alles met het doel 24/7 paraat zijn voor het redden en helpen van mens en dier in problemen op en rond de Zeeuwse wateren.

De reddingstations in Zeeland werken natuurlijk al goed samen bij zoek- en reddingsacties. Alleen al vorig jaar verrichtten de Zeeuwse reddingstations 293 reddingen en hulpverleningen. De KNRM is sinds 1824 een goed doel dat met professioneel opgeleide vrijwillige redders kosteloos redt en helpt op en rond het water. De KNRM is ongesubsidieerd en wordt volledig bekostigd uit vrijwillige bijdragen van donateurs en uit nalatenschappen. De exploitatiekosten van de zes reddingstations waren in 2020 bijna € 700.000,-. De reddingstations willen zich meer samen focussen op communicatie op het gebied van veiligheid en fondsenwerving.

Alles met het doel 24/7 paraat zijn voor het redden en helpen van mens en dier in problemen op en rond de Zeeuwse wateren.

Zo worden de komende jaren 8 reddingboten vervangen, de kosten hiervoor bedragen ruim € 11.000.000,-. De reddingboten variëren in lengte van 5 tot 20 meter. Een groot deel van deze boten is zelfs inzetbaar bij windkracht 12. Om die redenen moeten deze schepen voldoen aan de hoogste eisen en in topconditie verkeren. De huidige reddingvloot dateert uit de jaren ’90 en daarna. De oudste is dus bijna 30 jaar oud. De huidige schepen zijn goed, maar de kosten voor onderhoud worden steeds hoger en het risico op uitval wordt groter.

Bij het drukker worden van de Zeeuwse stranden en binnenwateren, zullen de vrijwillige redders meer uitvaren om hulp te verlenen. De zes Zeeuwse reddingstations gaan daarom op zoek naar partners met wie de Zeeuwse wateren veilig gehouden kunnen worden. Door het bieden van preventie-informatie over ongevallen op en rond het water wil de KNRM bijdragen aan het vergroten van de veiligheid.

Bron: KNRM

Jelte Poppe

Redacteur