Brandweer Kruiningen gaat groots uitpakken op 75-jarig jubileum

Archieffoto

Kruiningen – Dit jaar bestaat de vrijwillige brandweer in Kruiningen 75 jaar. Dit jubileum wordt gevierd op zaterdag 1 september in en om de brandweerkazerne aan de Blauwhoefseweg te Kruininingen met een grootse veiligheid- en wervingsdag.

Het brandweerkorps heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om een spectaculair programma te kunnen presenteren op de jubileumdag. De festiviteiten worden om 09:30 uur geopend door burgemeester Van Egmond en directeur van de Veiligheidsregio Zeeland  Van der Reijden. Op deze dag is er ook braderie in het centrum van Kruiningen.

In 1943 is het Kruiningse brandweerkorps officieel  opgericht en uitgerust met een brandbluspomp en geïmproviseerde brandweerwagen. De brandweerkazerne was, tezamen met onder andere het noodslachthuis en de gevangenis, gevestigd aan de Burgemeester Elenbaasstraat. Een meldkamer was er toen ter tijd nog niet. Meldingen kwamen binnen bij het gemeentehuis, een wethouder en bij café De Korenbeurs. De aannemer van de melding moest vervolgens zorgen dat de melding bij de brandweer kwam.

In de begin jaren kon iedereen lid worden van de brandweer, het vak werd al doende geleerd. Tegenwoordig volgen brandweermannen en – vrouwen een intensieve opleiding, men wordt gekeurd en elke maandagavond is er een oefening in of om het dorp. Er worden realistische situaties nagebootst om voorbereid te zijn op echte incidenten. Op de jubileumdag krijgen bezoekers de kans om te zien hoe hulpverleners te werk gaan in zulke noodgevallen. Naast brandweeractiviteiten zullen er ook vele andere hulpverlenende instanties aanwezig zijn.

Uit binnen- en buitenland komen (vrijwillige) hulpverleners op Kruiningen laten zien hoe er in noodsituaties gehandeld wordt. Door middel van een spectaculair programma met vele voertuigen, demonstraties en voorlichtingen wordt er een kijkje achter de schermen gegeven voor publiek.  Een crashtender, oude en nieuwe brandweerwagens, maar ook een duikteam en helikopters laten zien hoe ze in de praktijk te werk gaan. Om 15:00 uur wordt er een grootse einddemonstratie gegeven waarbij diverse hulpverleningsinstanties samenwerken. Er zal hierbij uitleg worden gegeven over wat er gebeurt. Verder zal er de Lego Incidentencity te bewonderen zijn. Dit is een tentoonstelling van de grootste brandweerincidenten nagebouwd met Legosteentjes. De gehele dag wordt omlijst met  activiteiten voor kinderen, eet- en drinkgelegenheden en muzikale begeleiding van Shantikoor Barend Fox, afkomstig van het brandweerkorps Rotterdam.

Naast het spectaculaire werk is deze dag ook bedoeld om nieuwe vrijwilligers te werven. Voor wie geïnteresseerd is in de vrijwillige brandweer – of overige hulpverlening – is dit de uitgelezen kans om informatie in te winnen.