Brandweer Heinkenszand pakt groots uit voor Zeeuwse Vaardigheidstoetsen

Heinkenszand – Op zaterdag 5 oktober heeft de brandweer van Heinkenszand een onderlinge Zeeuwse vaardigheidtoets georganiseerd. Aan de vaardigheidstoets deden 21 Zeeuwse ploegen mee.

De brandweer van Heinkenszand heeft 3 banen uitgezet welke gekoppeld werden als één groot incident.  De ploegleden van brandweer Heikenszand hadden een mooi scenario uitgezet: In het scenario kreeg de eerste deelnemende ploeg de melding dat er een persoon ter water was geraakt. Tijdens het rit naar het incident kreeg de brandweer over de portofoon te horen dat er een paraglider tegen een luchtballon was gevlogen. Toen de eerste ploeg ter plaatse kwam lag er naast het water een persoon op de grond waar de brandweer eerste hulp aan moest verlenen. De brandweer heeft de persoon gereanimeerd en overgedragen aan het ambulancepersoneel. In het water dreef nog een slachtoffer in het water die uit de luchtballon gevallen was tijdens de aanvaring. De brandweer heeft door middel van een waterfiets die aan een steiger lag de persoon uit het water gehaald.  Na onderzoek bleek dat er nog een persoon onder water lag. Het duikteam uit Goes kwam ter plaatse en is gelijk ingezet en heeft het slachtoffer uit het water gehaald. Het slachtoffer moest vervolgens overgedragen worden aan het ambulancepersoneel.

Het tweede blusvoertuig werd gealarmeerd voor een brand die veroorzaakt was door de luchtballon. Er was een brand ontstaan in het gebouw van het zwembad. De ballon landde in een  leegstaand zwembad.  De brandweer moest de piloot van de luchtballon uit de mand halen. Hij had een hoofdwond. Daarna moest de brand in het pand van het zwembad geblust worden.

Na aanleiding van de aanvaring in de lucht is de paraglider met zijn touwen in de glijbaan van het zwembad terecht gekomen.  Het derde blusvoertuig werd daar voor ingezet.  In samenwerking met het Rope Rescue Team (RRT) is de paraglider van de glijbaan gehaald.

De ploeg van de meldkamer uit Zeeland, Goes Oranjeweg en Oosterland hebben de eerste prijs behaald bij de wedstrijden.