Brandweer Aalsmeer wint finale brandweerwedstrijd in Goes

Goes – Op zaterdag 29 September heeft de brandweer uit Goes een landelijke finale vaardigheidtoets georganiseerd. Er deden ook diverse hulpdiensten mee zoals de ambulancedienst en politie. De brandweer Goes heeft in samenwerking met het ABWC (Algemene Brandweer Wedstrijd Comité ) een grootschalig scenario bedacht. Van de 7 finalisten kwamen drie korpsen uit Brabant, namelijk De Beerzen, Someren-2 en Diessen.

De eerste ploeg uit Dirksland begon de wedstrijd rond kwart voor acht. Diessen, De Beerzen en Aalsmeer speelden voor de pauze de wedstrijd die elk 60 minuten duurde. Someren-2 en Amerongen speelden na de pauze. Rond 17:00 uur was De Rijp als laatste ploeg aan de beurt voor de wedstrijd. Tijdens werkzaamheden aan een heimachine is er hydroliekolie gelekt en in brand gevlogen. Het eerste blusvoertuig is ter plaatse gekomen en is de blussing begonnen. Op het moment dat de pompbediende de brandkraan aan het plaatsen was raakte een automobilist de macht over het stuur kwijt en botste daardoor tegen de brandkraan, waardoor de pompbediende met zijn been onder de auto terecht kwam. Doordat de eerste brandweer hun collega’s moesten helpen kwamen ze handen te kort. De brandweer had assistentie opgeroepen van hun collega’s. Eenmaal ter plaatse moest de wedstrijd ploeg het overnemen. En hun gewonde collega helpen. In de heimachine zat ook een werknemer bekneld. Ook deze moest bevrijd worden. De ambulance was al bezig deze persoon te helpen, en kregen daarbij ook hulp van het wedstrijd team. Een eerder geariveerde tankautospuit was al naar binnen, daar bleek ook brand ontstaan te zijn. Ook hier zaten daadwerkelijk twee slachtoffers binnen. Beide waren werknemer van het bedrijf waar het ongeval plaatsvond. De één zat onder de brandwonden en moest daar door ook worden vervoerd door het ambulance team. Het andere slachtoffer zat op het toilet en kon hier niet uit. Brandweer lieden probeerden ook deze persoon te bevrijden. Ook een Officier van dienst Geneeneeskunde (OvdG) was aanwezig. Evenals de Persvoorlichter van de Brandweer waren aanwezig om dit incident te coördineren.
Het is een mooie dag, (…)en het weer was ook fantastisch aldus Dhr. Leune, wedstrijdleider van de AWBC.
Rond zeven uur werden aan de Oranjeweg in Goes de uitslag bekend gemaakt. Het winnende team dat uiteindelijk met de hoofdprijs naar huis ging was
1 Aalsmeer
2 Amerongen
3 De Rijp
4 Diessen
5 Dirksland
6 De Beerzen
7 Someren