Verhoogd aantal meldingen stankoverlast vanuit riool in Zeeland

Zeeland – De laatste weken zijn er een verhoogd aantal meldingen van metingen voor de brandweer binnengekomen. Dit ging voornamelijk om gaslekkages en stankoverlast vanuit het riool.

De brandweer rukte in februari meer dan gemiddeld uit voor meldingen van stankoverlast en gaslekkages. Verschillende keren ging het hierbij om gaslekkages door werkzaamheden in en rondom de woning. Joyce Gyselinck, woordvoerster van nutsbedrijf Delta Netwerk Groep(DNWG) geeft advies om een inzet van de brandweer te voorkomen. “Controleer voordat u gaat graven waar het leidingwerk zich bevind. Als u weet waar de leidingen in bijvoorbeeld uw tuin liggen, kunt u dexe vermijden. Controleren waar de leidingen liggen kan door te kijken op onze website (LINK), of door contact met een van onze medewerkers op te nemen.” Mocht het onverhoopt voorkomen dat het vermoeden bestaat dat een leiding toch is geraakt, adviseerd Gyselinck om direct contact op te nemen met DNWG, zij zullen de situatie inschatten en onder andere de brandweer in kennis stellen. Dit zelfde geld voor het ruiken van gas in de woning.

Andere keren ging het om meldingen van stankoverlast. Meestal zat die stank in het riool. Als er bij de brandweer een melding van stankoverlast binnenkomt gaat de brandweercentralist eerst samen met de melder kijken waar de stank vandaan komt. Dan bepaalt de centralist of de brandweer moet komen. Als deze ter plaatse komt gaan zij samen met de rioolbeheerder, meestal de gemeente, bepalen wat er gedaan moet worden. De brandweer voert metingen uit en proberen de bron van de stank te achterhalen. De meetresultaten worden doorgegeven aan de Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS). Dit is een specialist op het gebied van gevaarlijke stoffen. Hij overlegt samen met de Geneeskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen (GAGS) of de bewoners eventueel gezondheidsrisico’s kunnen oplopen. Dit kan ertoe leiden dat er beslist wordt dat de bewoners tijdelijk hun woning moeten verlaten.

Stankoverlast in Sint-Maartensdijk

De brandweer kan de stankoverlast wegnemen door het riool te spoelen. Dan verdunt de stankstof en wordt deze uiteindelijk afgevoerd. De brandweer kan dan de woningen ventileren zodat daar ook de stank uit is verdwenen. Ook moeten dan de doucheputjes en afvoerputjes doorgespoeld worden zodat de stanksloten dan weer gevuld zijn met water.

Bij meerdere incidenten werd er een terpentine lucht geroken in het riool. Terpentine, en ook andere oplosmiddelen mogen echter absoluut niet in het riool komen. Als deze gebruikt zijn moeten ze worden ingeleverd bij een milieu-inzamelpunt. Als het wel in het riool terecht komt kan dit leiden tot stankoverlast en raakt het milieu vervuild.

Mevrouw Malcontent van de Veiligheidsregio Zeeland adviseert mensen regelmatig de douche en andere afvoerputjes door te spoelen zodat er voldoende water in de stanksloten blijft zitten. Dat vermindert gelijk de kans op stankoverlast vanuit het riool!